[Copyrights & Disclaimer]

Bezoek Societe Mehari Club Cassis (MCC), 14 september 2004

Op zaterdag 11 september rond 10 uur verzamelden zich in Weert een groep Mehari's om in 3 dagen naar Cassis, vlakbij Marseille, te rijden.

In Cassis wordt een bezoek gebracht aan Societe Mehari Club Cassis (MCC) die de productie van diverse Mehari en 2cv onderdelen heeft overgenomen van Citroen.

De groep werd zeer hartelijk ontvangen met T-shirts, een rondleiding in het bedrijf en een bezoek aan de fabriek in Carnoux waar de productie lijn van het chassis is.
Hoogst interessant om te zien hoe dit opgebouwd wordt. Ze hebben daar de oude originele machines en mallen van CitroŽn staan.
Citroen is gestopt met de produktie van A-type onderdelen. MCC nam dit over met de belofte aan Citroen om vooral te letten op de kwaliteit. In de chassisfabriek staan de originele machines van Citroen. Die gebruiken ze voor produktie van het chassis.
In 5 stappen wordt er een heel nieuw chassis in elkaar gezet en gelast. Het materiaal wordt in de juiste vorm geperst aan geleverd, en in deze hal geassembleerd m.b.v. de mallen van CitroŽn en volgens de specificaties van CitroŽn. Hierbij maakt MCC gebruik van oude toeleveranciers van Citroen en nieuwe. Daarna wordt het chassis van binnen en van buiten voorzien van roestwerend middel, of het wordt gegalvaniseerd.
Verder staat er een machine waarmee elk chassis een uniek fabrikatienummer krijgt. Dit nummer wordt vermeld op de factuur van de koper en tevens doorgegeven aan Citroen. Naast het chassis maken ze hier ook bijv. de subframes voor de Mehari.
Er wordt regelmatig gecontroleerd door CitroŽn of ze nog voldoen aan de specificaties.
Verder maken ze hier ook veel metalen carrosserie delen voor de 2cv, bijv. de deuren. Dit laatste zit nog in de opstartfase.
Daarna gingen we terug naar de werkplaats waar we door het magazijn lopen (handen in de zakken graag!) Bijna alles is er op voorraad.
We lopen verder door naar de werkplaats waar een medewerker bezig is een Mehari op te bouwen in de Azur uitvoering. Een geheel nieuwe Mehari. Er wordt hier in opdracht van de klant gewerkt. Die geeft aan hoe hij wil dat z'n Mehari eruit moet zien en MCC maakt hem. Ze gebruiken dan een opknapper en hebben daarmee dan ook een kenteken.

We kregen ook nog een primeurtje te horen: Mehari Club Cassis gaat aan Parijs-Dakar meedoen in een aparte categorie met een speciaal gebouwde 2cv met 2 motoren.
Een chassis is gebouwd door een specialist, de motoren zijn aangepast en leveren zo'n 45PK (met 123 ontsteking). In oktober wordt alles in Cassis samen gebouwd.

Veel dank voor de foto's aan Andre Post en Victor Hund.

Het is natuurlijk ook voor andere groepen mogelijk om een rondleiding te krijgen bij Mehari Club Cassis.
Victor Hund heeft regelmatig contact met MCC, dus neem contact met hem op als daar interesse voor is.