[Copyrights & Disclaimer]

Komt er water langs de 2cv airco-klep?

Inleiding

Herkent je het “elke keer weer water in je eend na een regenbui” dan moet je vooral doorlezen. Water in de auto is op den duur funest voor de levensduur van vloerplaten, voetenbak en chassis want deze kunnen hier slecht tegen.
De oorzaak lokaliseren en goed verhelpen is dus het motto. Hoe je water langs de ruitenwisserasjes kunt voorkomen beschreef ik in een artikeltje genaamd "WIS WAS". Dit keer wordt de frisselucht installatie van de Deux Chevaux aan een inspectie onderworden en ook die laat zich weer makkelijk demonteren.
Omdat hiervoor ook de gehele WIS installatie verwijderd moet worden is het beter beide klussen te combineren.

De oorzaak van de ellende

Wat gaat er na verloop van tijd dan mis met die klep?
De klep heeft rondom een gootje waarin het rubber is geklemt, ongeveer gelijk aan het rubber van de achterklep en deuren. Als er water tussen klep en rubber blijft zitten en de lak is daar slecht ontstaat er roest, het metaal wordt dikker en zelfs krokant poreus, dus nog meer plek voor water, kortom als er niet op tijd wordt ingegrepen is het mogelijk dat er op een gegeven moment water langs de klep naar binnen kan komen.
Ook als ziet de klep er aan de buitenkant nog mooi uit vaak blijkt na demontage dat het roestproces verder is dan ineerste instantie gedacht.

Even een uurtje demonteren

De demontage werkzaamheden bestaan uit: binnen halen we de parkertjes van het plastik scherm onder het raam weg, van dashbord maken we de 4 bouten los maar blijft verder op zijn plek, verwijder 2 parkers van het voorruit verwarmings kanaal en daarna het kanaal, vervolgens verwijder de ruitenwissers, maak de wisserassen los met sleutel 20, maak de connector van de wissermotor los, verwijder de 2 moeren waarmee de wissermotor vast zit.
Nu zijn we aangekomen bij het midelste plaatje. Maak het borgveertje en borgpen los zodat de klep los komt met de bedieningsknop. Nu komt een wat moeilijker klusje.

De alluminium strip die aan de buitenzijde boven de klep het rubber tegen de koets drukt is binnen met veel kleine moertjes vastgemaakt. Dopje 5,5 met een langere steel is handig bij deze klus. Misschien ook handig om een aantal van deze moertjes voor demontage reserve te hebben!
Als alle moertjes los zijn komt het rooster binnen los en kan de klep naar buiten weggenomen worden. Voorzichtig met de alluminiumstrip deze kan makkelijk buigen en breken.

Preventieve werkzaamheden

Is de klep aan de buitenzijde nog goed en zit er alleen roest tussen het rubber, klep en strip dan is met een boormachine met een staalborstel dit weg te halen. Haal het rubber van de klep door de klemming met een schroevendraaier te ruimen. Borstel en krap het metaal kaal. Blijft er genoeg stevig materiaal achter dan met een menie, roeststabilisator of ander middeltje voorbehandelen. De alluminium strip ook schoon en glad maken.
Let er op dat het schroefdraad niet beschadigd en de strip niet breekt!
De binnenzijde van de strip ook goed tegen roest voorbehandelen. Daarna in een laag of 2 de klep in de juiste kleur. Het rubber schoonmaken en invetten. Dan het rubber weer in de klep klemmen. Ook hier vet of vaseline tussen zodat water er niet bij kan.
Door een bestaande klep om de paar jaar preventief te behandelen leeft hij zeker langer!

Kosten van vervanging

Is de klep niet meer te redden dan wordt een andere gemonteerd.
Enkele prijs indicaties zijn: klep nieuw orgineel 65,- of nieuw maar immitatie 35,- of klep RVS 53,- of klep gebruikt 25,- rubber 5, en allustrip 10,- Euro.
Voor het telefoon nummers van de leverancier in je buurt raadpleeg de Adressen site onder het kopje alledag.

Montage

Maak de rand waar het rubber van de klep op komt goed schoon en vet het in. Monteer de strip boven de klep. Plaats het geheel aan de buitenzijde van de auto. Monteer aan de binnenzijde het rooster en daarna al die kleine moertjes weer. Het is even prutsen maar een sluitringetje onder het moertje voorkomt het invreten van de moer in het zwarte rooster. (verkrijgbaar in de hobbyshop).
Maak de verbinding tussen klep en regelknop weer. Controleer of de klep opent en goed sluit. Monteer de WIS installatie weer. Het ventilatiekanaal van de voorruit en het dashbord.
Als je zorgt dat alle onderdelen, gereedschap aanwezig zijn is de klus incl. preventieve- en schilder werkzaamheden in een zaterdag goed te doen.

Gereedschap voor de hele operatie: kruiskopschroevedraaier, ring of steeksleutel 8 en 20, dopje 5,5 (zie tekst), punt en combinatie tang, boormachine met staalborstelkop, roestpreventiemiddel, autolak in kleur, vet of vaseline en goed weer.
Kom je er nog niet uit dan kun je op onderstaand mailadres om extra ondersteuning vragen.
Bedenk dat het zelf onderhoud plegen aan je 2cv een prima voldoening geeft en je “zelf redzaamheid” steeds verder verbeterd.

Veel sleutel plezier en met een citronische groet,

Ronald Bouman
Veenendaal
ronald@2cv.nl
www.ronaldbouman.com

 

Alle rechten voorbehouden. Alle tekst, foto's en tekeningen van deze uitgave mogen gebruikt worden voor niet commerciële doeleinden met vermelding van de naam van de auteur. Voor commercieel gebruik mag niets van dit artikel worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevens bestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij elektronisch, mechanisch, door foto kopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur.

De auteur is in geen geval aansprakelijk voor eventuele schade, daaronder zonder enige beperking begrepen directe schade, indirecte schade, incidentele schade, speciale schade, strafrechtelijke sancties, gevolgschade of andere schade (daaronder zonder enige beperking begrepen misgelopen winsten, inkomstendervingen of vergelijkbare economische verliezen) als gevolg van een handeling, onrechtmatige daad of andere oorzaak, voortvloeiend uit het gebruik of de onmogelijkheid tot het gebruik van het materiaal dat in dit artikel of in een gekoppelde artikel beschikbaar is, zelfs indien hij van de mogelijkheid van een dergelijke schade op de hoogte is gesteld. Evenmin is hij aansprakelijk voor eventuele claims van derden.